Nederlands   English  
 

Zachte Pastel

Pasteltekeningen of -schilderijen worden gemaakt met zachte pastels. Zachte pastels worden ook wel pastelkrijt genoemd. Omdat je met pastelkrijt op een zeer schilderachtige wijze kunt tekenen, zien kunstenaars hun werk dan ook eerder als schilderijen dan als tekeningen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kunnen met pastels ook zeer krachtige kleuren worden verkregen.

Pastelkrijt bestaat uit pigmenten en een bindmiddel (zoals kaolin of tragant). De hoeveelheid pigment bepaalt de kleurkracht van het krijtje.

Omdat het materiaal zeer zacht is, kan het makkelijk uitgewreven worden. Pastelkrijt is dekkend en kan daardoor ook heel goed op gekleurd papier gebruikt worden. Bij gebruik van ondergronden met een korrelige structuur (Wallis, Sennelier La Carte en Art Spectrum Colourfix) kunnen vele lagen pastel aangebracht worden. Hierdoor ontstaan schilderijen met krachtige, heldere kleuren.

De schilderijen/tekeningen op deze site zijn allemaal gemaakt met zuurvrije ondergronden en kwalitatief goede pastels. U kunt er dan ook van uit gaan dat u vele, jaren plezier zult hebben van een van deze schilderijen.

 

Behandeling van een pasteltekening

Om de verzendkosten laag te houden en om de kans op glasbreuk (kan het schilderij  beschadigen) te verkleinen, worden pastelschilderijen meestal zonder lijst verzonden. Na overleg is het soms ook mogelijk tegen meerprijs een ingelijst schilderij te kopen. Uitgebreide instructies over de behandeling van een pasteltekening worden meegestuurd. Leest u deze alstublieft aandachtig door, voordat u het schilderij uitpakt.  Pasteltekeningen zijn kwetsbaar, zolang ze nog niet ingelijst zijn. Ze kunnen het beste achter glas en met  een passepartout worden ingelijst.

Alhoewel pasteltekeningen zeer kleurvast zijn, kunnen ze beter niet in direct zonlicht worden opgehangen. Ook niet op plekken met een hoge vochtigheidsgraad.


Marina Buis
Oegstgeest, The Netherlands


Pastels - Drawings and Paintings

Webdesign by Joy Gregory
Paintings Marina Buis © 2019